"Omalaatuinen muutaman savun kylä."

Suomen huipulla, Suomen neidon koilliskulmassa, Suomen ja Norjan rajalla sijaitseva Näätämö kuuluu Inarin kuntaan. Asukkaita täällä on vain muutama kymmentä, mutta kylä on virkeä ja elinvoimainen. Kantatie 92 Näätämöön kääntyy valtatie 4:ltä noin 25 km Inarista pohjoiseen.
(Entinen seututie 971 muutettiin kantatieksi vuonna 2016.) Sevettijärven kylään on matkaa Kaamasen risteyksestä 90km, Näätämöön matkaa kertyy 122km.

Näätämössä tie on vilkas ja katukuvaan kuuluvat ulkomaan rekisterissä olevat autot. Kylällä käydään vilkasta rajakauppaa norjalaisten kanssa. Ostoksille tullaan rajan takaa Neidenistä, Pykeijasta, Kirkkoniemestä ja kauempaakin. Pienestä koostaan huolimatta kylältä löytyvät hyvät kattavat palvelut. Mm. 2 markettia, hotelli leirintäalueineen, kahvila, rakennustavarakauppa, autokorjaamo, fysioterapeutti, päiväkoti, Alkon tilauspalvelupiste, Smartpost, Matkahuollon pakettipalvelut, apteekin lääkekaappi sekä Atte Ikkalan kala- ja eräopastuksia tarjoava Galddoaivi Safaris. Vaellus- ja kanoottiretkiä järjestää Näätämö Gateway. Luotettavat kuljetukset Näätämö-Sevettijärvi -alueella hoitaa Kaisan Taksi Ky (p. 040 752 2966). Lisäksi kylällä vierailee kirjastoauto pari kertaa kuukaudessa.

Palveluiden lisäksi Näätämössä parasta on ympäröivä puhdas luonto, jollaista ei muualta löydä. Jäämerelle on matkaa linnuntietä vain 12km. Erityisesti Jäämereen laskeva Näätämöjoki on kalastajille tuttu paikka. Näätämöjoki (Neidenelva) on yksi Suomen ja Norjan merkittävimmistä lohijoista. Joki saa alkunsa Inarin Iijärvestä laskien Norjan puolelle Barentsinmereen. Joki on monen perhokalastajan unelma, joka maastonsa puolesta sopii hyvin rannalta kalastukseen ja saalistakin nousee. Kalastusvyöhykkeet ovat jaettu eri pooleihin. Lohen lisäksi joesta pyydetään myös harjusta, taimenta ja siikaa. Norjan puolella kohiseva kaunis Kolttakoski (Skoltefossen) on kalastukselta rauhoitettu, vain paikalliset saavat koskessa kalastaa heittonuotalla eli käpälällä säännellysti. Valokuvaajia alue houkuttaa puoleensa, könkääseen tehdyillä kalaportailla voi nähdä lohien kiipeävän ylävirtaan kutemaan. Portaat varmistavat lohen nousun tulvan ja vähäisen veden aikana. Kosken alapuolinen alue on perhokalastajien suosiossa.

Näätämöjoen lohikalastuskausi alkaa 1.6 ja päättyy 31.8. Lupia voi ostaa https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastusmaksut-ja-luvat/vapalupa/alueet/naatamojoki.html) Norjan puolella järjestetään myös suosittuja kuningasrapusafareita.

Suomen suurin erämaa-alue Kaldoaivi houkuttelee puoleensa vaeltajia, melojia sekä muuten vain retkeilijöitä. Tiettömien taipaleiden takana avautuvat upeat tunturierämaan maisemat. Maasto vaihtelee jyrkistä jokilaaksoista loiviin tuntureihin. Vaellusreittien varrelta löytyy Metsähallituksen ylläpitämiä autiotupia.


Kala- ja eräopastuksia tarjoava Galddoaivi Safaris (kuva: Atte Ikkala)

Näätämön puhdas luonto, jollaista ei muualta löydä. (Kuva: Atte Ikkala)

Pilkkijöitä Näätämössä houkuttelevat kirkkaat vedet, suuret harjukset ja pulleat ahvenet. Pilkkikautta aloitellaan helmikuussa kaamoksen päätyttyä, uskaliaimmat pilkkivät jo alkutalven kirkkailla ensijäillä. Paras pilkkisesonki ajoittuu maalis-huhtikuulle ja jatkuu niin kauan kuin kelejä riittää. Alueelta löytyy useampiakin erä/kalastusoppaita.

Moottorikelkkailu on alueella suosittu harrastus. Reittien varrella maisemat ovat upeat ja kelkkailukausi jatkuu pitkälle kevääseen. Näätämöstä kulkee moottorikelkkareitti Sevettijärven kautta Ivaloon ja Opukasjärven kautta Nuorgamiin. Näätämöstä kulkee kelkkareitti myös Norjan puolelle Finnmarkenin alueelle. Uralupia Suomen puolelle voit ostaa netistä: www.eräluvat.fi. Norjan puolella reitillä ajamisesta ei peritä erillistä maksua.

Näätämö on myös karavaanareiden ja motoristien suosiossa. Kesällä ja syksyllä ruskan aikaan voi nähdä kymmenien karavaanareiden seurueita liikkuvan alueella. Jokavuotisten tuttujen kasvojen lisäksi saapuu myös uusia retkeilijöitä ympäri Euroopan.

Näätämössä kaukana suurten asutusten valosaasteelta voi nähdä ennennäkemättömän upeita revontulia. Tätä värien ilotulitusta voi nähdä syksystä pitkälle kevättalveen lähes joka ilta ja ne houkuttelevatkin paikalle niin ammatti- kuin harrastekuvaajia.

Tervetuloa Näätämöön!